Geschiedenis

GESCHIEDENIS DUFERCO TREBOS NV

Het staalbedrijf Usines Gustave Boël in La Louviere werd opgericht in 1850. De firma UGB produceerde zowel plaatstaal als walsdraad. Tot dan werd de walsdraad verkocht aan onafhankelijke draadtrekkerijen in binnen- en buitenland. Het liet de verdere verwerking en de verkoop van de draadproducten over aan derden. Bezorgd om de toekomst van de walsdraadproductie en om niet geïsoleerd te raken van deze afzetmarkt, associeerde UGB zich met de onafhankelijke draadtrekkerij Trefac in Rijmenam.

Op 24 april 1951 werd de onafhankelijke vennootschap Trebos (Trefilerie de Hambos) opgericht. De vennootschap stelde zich tot doel de traditionele draadproducten zoals blanke draad, verzinkte draad, draadnagels, prikkeldraad en afsluitingen te fabriceren en te ontwikkelen. 1951 was ook de start van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De Europese draadmarkt kende een sterke groei en dit creëerde bijkomende exportmogelijkheden. In de daarop volgende jaren werd bouwstaal het grootste afzetproduct van Trebos.

Bewust van het fundamentele belang van Trebos voor La Louviere, nam UGB in 1957 Trebos volledig over. In de daaropvolgende decennia veranderde de productie geleidelijk aan: van de productie van geribde draad en bouwstaalmatten tot blinkende draad voor verchromen en vernikkelen. Er werd tevens geïnvesteerd in gloeiovens voor de productie van koudstuikdraad. Ook hoog koolstof staaldraad werd opgenomen in het productiegamma.

In 1997 werd Koninklijke Hoogovens voor 50 % mede-eigenaar van de Usines Gustave Boël, waardoor Trebos tot juni 1999 deel uitmaakte van deze staalproducent als afdeling van Hoogovens-UGB. In 1999 wordt Hoogovens-UGB op zijn beurt overgedragen aan de Zwitsers-Italiaanse groep Duferco. Deze besluit om samen te werken met een Russische staalproducent NLMK. Gedurende al deze overnames blijft Trebos een afdeling van de staalfabriek in La Louvière. Na de sluiting van de staalfabriek begin 2013, zet Trebos zijn activiteiten als draadtrekkerij verder binnen de groep Duferco, onder de naam Duferco Trebos NV.